SHARE

Župnoj crkvi i župi svete Nediljice u Crnici vraćena je sa obnove stara oltarna slika koja prikazuje Blaženu Djevicu Mariju od Bezgrešnog začeća. Riječ je o slici koja je naslikana 1609. godine Bila je znatno oštećena te je 1989. godine zamijenjena isto slikom Gospe od bezgrešnog začeća.

– Don Krsto Stošić u knjizi Sela šibenskog kotara (tiskana u Šibeniku 1941. god.) spominje lijepu Gospinu sliku u crkvi Sv. Nedjelje ili Gospe N. Začeća. Po njemu, slika je nabavljena 1609. g. Ne zna se tko ju je naslikao, no konzervatori i restauratori su mišljenja da je to rad vrsnog slikara –  kazao je član župnog pastoralnog vijeća u Crnici prof. Božidar Grga.

– Po Gospinoj slici crkva Sv. Nediljice je bila na glasu kao čudotvorna i k njoj su hrlili hodočasnici sve do drugog svjetskog rata, posebno iz dalekih Ravnih Kotara. O štovanju slike upućuju tragovi zavjetnih pločica. Na neobnovljenoj slici bile su vidljive brojne rupice koje potječu od čavlića kojima su pločice bile pričvršćene – kazao je prof. Grga.

Naglasio je kao su prema pisanju don Krste Stošića, u doba ratovanja s Turcima žitelji Crnice napustili svoje kuće i živjeli zaklonjeni u gradu.  – Tada su svete slike iz svih crkava iz polja i predgrađa bile prenesene u grad. Crničari su Gospinu sliku smjestili u crkvu Sv. Grgura, a selili su je još dva puta; u crkvu Sv. Nikole, pa u crkvu sv. Duha – naglasio je prof. Božidar Grga.

001 slika crnica

SHARE
Previous articlePOVIJEST ŽUPE CRNICA
Next articleKrizma 2015