SHARE

ŽUPNE OBAVIJESTI

Od 31. svibnja do 7. lipnja, 2015.

Presveto Trojstvo- nedjelja, 31. svibnja 2015, krunica prije mise u 8,30 sati, a župna misa u 9,00 sati.

* Nedjelja, Presvetog Trojstva, 31. 5. preko župne mise u 9,00 sati zahvaljujemo Presvetom Trojstvu za sretan završetak još jedne školske i vjeronaučne godine. Posebno će u misi sudjelovati mladi i djeca.

Četvrtak, 4.6. TJELOVO Brašančevo – četvrtak nakon svetkovine Presvetoga Trojstva, 4. lipnja 2015., župna misa u 9,00 sati u crkvi sv. Nediljice.

Gradska procesija. U katedrali, večernju misu, u 19 sati, nakon mise Tijelovska procesija gradskim ulicama, od katedrale do samostana časnih sestara Dominikanki. Misu i procesiju predvodi, o. biskup Ante Ivas.

Nedjelju, 31. svibnja župna misa u 9 sati

*Obilježavanje završetka školske i vjeronaučne godine 2014/15.

Molitve i zahvale Bogu za završetak školske i vjeronaučne godine

Kroz mnoge zanimljive školske predmete učili smo i vjeronauk, svoju vjeru u školi i ovdje u crkvi. Lijepo je i vrlo korisno bilo učiti o svojoj vjeri, jer vjera daje sveukupni smisao našem životu. Mnogo toga smo proživjeli i naučili ove godine, i umorili se. Bogu hvala za sve. Izkazujemo ti zato Bože našu đačku zahvalnicu.

Đačka zahvalnica na završetku školske i vjeronaučne godine

Učenik/ca 1.: Dragi Bože na završetku školske i vjeronaučne godine, upućujemo ti zahvalnicu. A ti ćeš, dragi Bože, kako smo učili na vjeronauku, uslišati iskrene molitve svoje djece. Još nismo toliko veliki da znamo mnogo govoriti. Ali, jedna riječ kazat će sve naše želje. Danas neka to bude naša riječ: Hvala za sve.

Hvala ti, dragi Bože, što si nas, djecu svoju, obdario radošću života. Hvala našim dragim roditeljima koji su svako jutro ustajali prije nas pospanaca. Držali su nas za ruke i upućivali pravim putem. Čuvaj naše roditelje u zadravlju, veselju i slozi.

Učenik/ca 2.: Hvala našim dragim učiteljima, vjeroučiteljima, nastavnicima i odgojiteljima koji su nas čekali u školskim klupama. Koji put smo naučili domaći zadatak, a koji put… i nismo. Neka nam oproste sve naše nestašluke.

Dragi Bože, svojom milošću nagradi naše učitelje, vjeroučitelje, nastavnike i odgojitelje.

Kroz ovu školsku godinu učili smo vjeronauk u školi. Naši vjeroučitelji otkrivali su nam ljepotu kršćanske vjere. Hvala našim dragim vjeroučiteljima na trudu koji su uložili u nas. Ami smo im obećali , da ih nećemo razočarati.

Učenik/ca 3.: Učili smo intezivno svoju vjeru i u crkvi Svete Nediljice za spremanje na sakramente: prvu ispovijed i pričest, te primanje svete krizme. Hvla ti na daru tih sakramenata koji su nas približili k Tebi jedinom dobru i sreći našoj. Sada nastupaju šk. praznici i već je ljeto.

Ljeto je dugo i vruće, a škole nema. Nećemo morati svako jutro rano ustajati. I mi smo odmor zaslužili. Ali, mi znamo da nas čeka susret s dragim Isusom svake nedjelje na misnom slavlju u našoj crkvi, ili kojoj drugoj crkvi. Jutranja i večernja molitva i molitva Anđelu čuvaru ne smije izostati.

Eto, dragi Bože, da ne duljimo, to je naša zahvalnica na svršetku ove školske i vjeronaučne godine. Mi smo tvoja djeca, ti si naš Otac nebeski. Hvala ti, i čuvaj nas od svakoga zla. Amen!

 

Đački zazivi i prošnje

1* Dan po dan – i evo nas na kraju školske godine!

Dragi Bože, naše roditelje koji su se trudili da nam olakšaju školske brige, obraduj radošću naše roditelje, da ćemo ostvariti njihove želje, molimo te: –Gospodine usliši nas!

2* Listajući list po list – i stigli smo na kraj školske knjige.

Dragi Bože, naše nastavnike i odgojitelje, koji su nam pomagali listati i tumačiti knjige da steknemo znanje iz knjge za život, obraduj radošću, naše nastavnike i odgojitelje, da ćemo opravdati njihova nastojanja, molimo te: -Gospodine usliši nas!

3* Koračajući od kuće do škole, i postadosmo, za jednu školsku godinu stariji.

Dragi Bože, nas učenike mlađe i starije, koji smo pohađali ove godine školsku nastavu, obdari radošću da odrastamo na ponos svoga roda i naroda, molimo te: –Gospodine usliši nas!

4* Iz nedjelje u nedjelju, čeka nas, i dalje, susret na obiteljskoj misi.

Dragi Bože, našeg župnika, s kojim svake nedjelje slavimo svetu misu, obdari radošću i nadom da ćemo i mi, sve bolje, svoju vjeru životom svejedočiti, molimo te: –Gospodine usliši nas!

5* Vjeronauk u školi i molitva za vrijeme praznika

Dragi Bože, naše vjeroučitelje, koji su se trudili da nas nauče vjerske istine, obdari radošću i nadom da ćemo i mi ostati vjerni u vjeri pradjedova, molimo te: –Gospodine usliši nas!

6* Sada je ljeto i vrućina, a na jesen, opet škola i vjeronauk

Dragi Bože, sve nas skupa: naše drage roditelje, nastavnike, vjeroučitelje, svećenike i nas učenike obdari radošću i nadom što ćemo odmoriti i na jesen opet susresti zajedno u molitvi, igri i učenju, molimo te: –Gospodine usliši nas!

Svećenik zaključuje: Gospodine čuo si naše molitve na svršetku škole i vjeronauka molimo te usliši ih po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

 

Nedjelja jeuvijek dan slavlja

Otkako su Hrvati primili kršćanstvo (od 6-9 st.) u našem katoličkom narodu nedjelja, kao Dan Gospodnji, prihvaćena je s osobitim poštovanjem i s velikim duhovnim značenjem. Bio je to od početka dan svetački, a kasnije i neradni dan što mu kod nas Slavena i ime kaže: Nedjelja= ne djelati=ne raditi. Za razliku kod drugih naroda: na pr. Domenica, Sonnttag itd.

Nedjelju su kršćani darovali cijelom svijetu. To je bilo u vrijeme cara Konstantina kada je dao slobodu kršćanima (313.g.) i kada se kršćanstvo počelo naglo razvijati. Čitavo društvo se uređivalo na kršćanskim moralnim principima. Konstantin je proglasijo nedjelju dan svetački i dan odmora za sve narode.

Povijesna vrela svedoče da je nedjelja sa svojim kršćanskim sadržajem za nas Hrvate katolike postala duhovno središte i duhovno sidrište.

Hrvati su se u nedjelje sastajali i slavili i nedjelja im je bila središnji i najglavniji dan u tjednu. Posebno su se sastajali u crkvi na nedjeljno slavlje svete mise. Crkva im je postala glavno duhovno središte susreta i jedino duhovno sidrište u koje su urastali i iz njega duhovno bogatiji izrastali.

Iz tjedna u tjedan, iz godine u godinu, iz stoljeća u stoljeće, nedjelja je tako mirno i nečujno tkala duhovno biće vjernika katolika na našim prostorima.

 

Svima župljanima ugodna nedjelja i blagoslovljen radni tjedan. Neka vas sve prati zaštita Svete Nediljice i Božji blagoslov !

 

SHARE
Previous articleKONTAKT
Next articleŽUPNI LIST BR 1