SHARE

ŽUPNE OBAVIJESTI

( od 14. do 21. lipnja 2015.)

CEKVA SV. NEDILJICE U CRNICI

NEDJELA, 14. lipnja, misa u 9,00 sati

Jrdanaesta je nedjelja kroz godinu.

 

Nedjeljni misni tektovi:

1.Čitanje: Ez 17, 22-24 Nisko drvo uzvisujem

Pripjevni Ps. 92(91)       Dobro je slaviti Gospodina

2.Čitanje: 2 Kor 5, 6-10         Trsimo se da mu omilimo,

EVANĐELJE: Mk 4, 26-34                Manje od svega sjemena

 

ŽUPNIKOVA HOMILIJA         Što smo naučili za život?

Drago vjernici,

današnja čitanja, zajedno sa sv. Evanđeljem, su u nekom smislu mali svojevrsni sat vjeronauka za sve nas vjernike koji se nalazi danas u crkvi, na samom završetku školske, vjeronaučne i radne godine.

Isus nas poučava, u evanđelju o vječnom životu, o kraljevstvu Božjem, preko prispodoba, preko običnih slika iz života, preko usporedaba iz života.

To je naneki način i završni vjernički ispit nasvršetku jedne školske i radne godine. Pitamo se: Što smo kroz proteklu godinu naučili, i što od svega toga možemo sa sobom, ovoga ljeta, poneijeti na odmor i, koliko će nam to pomoći u našem obhođenju s drugim ljudima koje susretnemo? To je glavno pitanje za svakog odnas, pred odmor i školske praznike.

Isus nas upozorava da idemo kroz život otvorenih očiju, i idimo otvorenih očiju i na odmor, i svojom glavom razmišljajmo. To se zove mudrost života, i pravo i istinsko učenje u životu i za život.

Zapravo to i jest bila svrha učenja kroz ovu proteklu školsku i radnun godinu, naime, da se okoristimo školskim učenjem i da ga primjenjujemo u životu, a opet da nam vrijedi i za vječni život. To vrijedi i za nas starije koji smo svakonedjeljno slušali Božju riječ, to vrijedi i za mlađe koji su pohađali vjeronauk u protekloj godini.

Svijet u kojemu živimo pun je raznih oprečnosti. To ne trebamo puno dokazivati. Veliki ne moraju biti uvijek najvrijdniji i obratno. Sitni i maleni ne moraju biti uvijek manje vrijedni i obratno.

To se može isčitavati iz životne svakodnevnice. Na pr. samo za jedan sitni dragulj daje se bajoslovne svote novca. Jedna vrlo stara knjiga pisana rukom (manuskript) na dražbi ruši sve rekordne cijene.

Za svoje oči, čovjek bi prodao sve imanje samo da ih spasi, iako nam sve to izgledaju male i sitne stvari, a vrlo su skupe, dragocijene i cijenjene stvari.

Zato atomska znanost svraća pažnju čovječanstva na moć sitnih stvari i, na oko neznatnih stvari. Na pr. atom tako sitan i neznatan, a ima tako veliku i silnu i razornu moć. Može se usmjeriti na dobro i na zlo.

Filozofi, odreda upozoravaju, kako nije čovjekova vrijednost u hrpi imanja, imetka – imati, nego u kvaliteti bitka – biti.

Još su u srednjem vijeku umnici učili da je Bog najveći, i da se najvećim iskazuje u onomu što je najmanje. To su izrekli poznatom rečenicom: ( Deus maximus in minimis = Bog je najveći u najmanjemu). I današnje prvo čitanje na to upozorava, i o tome nas poučava.

Mala grančica cedra koju Bog lomi na velikom stablu i sadi je i postaje vrlo veliko stablo. Ono raste po zadanim zakonima povijesti kako ih je Bog odredio. I tako malo stablo postaje najveće stablo. Gospodin viskoko drvo ponizuje, a nisko uzvisuje i nad njim bdije.

A poruka je, 1. čitanja, jasna svima: Mali narod ako živi po Božjim zakonima postat će veliki narod. Mala obitelj ako živi bogobojazno postat će brojna i velika obitelj. Bog tako, iznad svakog ljudskoga očekivanju, sa malenima, slabima i neznatnima ostvaruje velike i neizmjerne i ne mjerljive stvari na ovoj zemlji.

I jutrošnje evandjelje o gorušičinu zrnu, primjer je, kako Bog djeluje u prirodi da iz malenog i neznatnog zrna, nastaje veliko stablo. Gorušićino je zrno malo i neznatno zrno, ali koje naraste u impozantno stablo i ptice se na njemu gnezde. Isus je uzeo, za primjer, najmanje zrno za koje znamo, zrno gorušice, da istakne vrijednost malenoga koji je u dosluhu s Bogom.

To je i slika svakog čovjeka na ovoj zemlji koji se rađa kao maleno dijete, koji se krsti kao maleno dijete, ali obećava velike stvari. Bog se sam nadvija nad svakim čovjekom kod njegova rođenja i krštenja i prati ga čitavog života. Čovjek samo treba surađivati s Bogom. Učenik u prvom razredu tek počinje slagati sva slova i čitati, ali ustrajnošću i marljivošću prelazi iz razreda u razred. Završava maturu. Upisuje studij. Završava studij. Postaje znamenit čovjek. Učenjak. To oslikava današnje evanđelje i o tome nas poučava.

Bog je došao na našu zemlju, u posjet svojoj djeci, po svome sinu Isusu: Isus nam je donio svoju istinu, evanđelje, svoju ljubav, svoju nauku. Po Isusu i Crkvi darovani su nam sveti sakramenti da se s njima služimo i tako se spasimo. A sv. Pavo to lijepo slikovito kaže, kako smo čuli, u poslanici: I najradije bi se iselili iz tijela i uselili se k Gospodinu.

To je najava Božjeg kraljevstva koje je već ovdje među nama:

”A Kraljevstvo je Božje kao kad čovjek baci sjeme na zemlju,… Sjeme niče i raste, a da ono o tome ništa ne zna” (Mk 4, 26 sl).

Bog naš sve radi, sređuje i uređuje nečujno, bez buke i galane; ne trebaju mu novine ni novinari televizije, ne trebaju mu ni radioaparati ni spikeri. Tiho odjekuje njegova riječ u nama, tiho i nečujno radi u našim dušama njegova moć i milost; i tako u toj tišini srca izgrađuje se Božji svijet, kraljevstvo Božje u nama i oko nas. Amen!

 

TJEDNE OBAVIJESTI

Srijeda, 17. 6.: Svećenički dan Šibenske biskupije. Svećenici Biskupije šibenske provest će dan u druženju, molitvi i razgledanju Otoka Prvić, o. Žirije i o. Kprija. Polazak iz Vodica zajedničkim brodom u 8,00 sati.

Subota, 20. 6.: Hodočašće Šibenske biskupije u Sinj. Hodočašće se organizira u prigodi 300-te obljetnice pobjede nad Turcima. S više autobusa polazi se iz Šibenika u 7,30 sati, prigoda za ispovijed u Sinju u 10 sati i u 11 sati misa s procesijom.

Svima župljanima ugodna nedjelja i blagoslovljen radni tjedan. Neka vas sve prati zaštita Svete Nediljice i Božji blagoslov !

SHARE
Previous articleOSNIVANJE ŽUPE
Next articleŽUPNE OBAVIJESTI