SHARE

Šibenski biskup Ante Ivas, uoči svetkovine svetog Jakova u petak 24. srpnja, u katedrali svetog Jakova uveo je u službu dvojicu kanonika stolnog kaptola svetog Jakova. Kanonikom je imenovan generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić i dodijeljena mu je služba prepozita stolnog kaptola. Župnik katedrale svetog Jakova don Krešimir Mateša imenovan je kanonikom rizničarem. Uvođenje u službu bilo je preko svečanog pjevanog povečerja.

Biskup Ante Ivas tom prigodom vjernike je upoznao sa službom kanonika u Crkvi citirajući zakonik kanonskog prava. Stolni kaptol katedrale svetog Jakova osnovan je 1298. godine kad je osnovani i Šibenska biskupija, a povijesni podaci govore da je šibenski kaptol ima o začetke mnogo prije. Imao je značajnu ulogu u osnutku naše biskupije, poručio je biskup Ante Ivas.

U povijesti Šibenske biskupije stolni kaptol imao je nezamjenjivu ulogu. Ne može se izreći što su članovi stolnog kaptola sve učinili za našu Biskupiju. Kanonici su čuvari dostojanstva katedrale, kazao je biskup. Podržao je i ideju osnivanja bratovštine svetog Jakova. Kako je kazao uz kanonike veliku ulogu u katedrali svetog Jakova imali su bratimi svetog Jakova.

Smrču zadnjeg kanonika mons. Vojka Devetka prije dvije godine ispraznio se naš kaptol i bila je moja dužnost da taj kaptol počnem obnavljati. Večeras ćemo zahvaliti Gospodinu za brojne kanonike katedrale svetog Jakova. Istaknuo bih pokojnog biskupa Josipa Arnerića, kanonike don Srećka Pavića, don Rafaela Benamattija, don Antu Radića, mons. Rudolfa Piana, don Antu Šaru, don Krešu Zorića, don Ivu Beraka, don Josipa Veljka Jadronju i brojne druge. Neka im Gospodin udijeli miru u svome kraljevstvu.

Prilikom uvođenja novih kanonika u službu, don Joso Pavić, kancelar Šibenske biskupije pročitao je dekrete imenovanja svećenika za kanonike, te ih je šibenski biskup Ante u skladu s propisima Crkve imenovao kanonicima istoga Kaptola. Potom su novoimenovani kanonici ispovjedili vjeru i dali prisegu poštovanja i poslušnosti dijecezanskom biskupu te poštovanja Stolnom kaptolu i savjesnosti u vršenju svoje službe. Biskup im je uručio simbole kanoničke službe, te poveo u kanonička sjedala.

IZVOR Šibenska biskupija