SHARE

GODIŠNJI PROGRAM 

USUSRET 50. OBLJETNICI OSNUTKA ŽUPE

Župa Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u Crnici, pripada šibenskom gradskom dekanatu. Nalazi se na zapadnom dijelu Šibenika uz srednjovjekovne gradske zidine. Župu je osnovao šibenski biskup mons. Josip Arnerić, 4. studenoga 1966. (odluka br. 972)., a fra Nikola Ćurčija je preuzeo Župu, kao njezin deveti župnik, 27. srpnja 2006., dekretom br. 517/06, od 29. lipnja 2006., šibenskoga biskupa mons. Ante Ivasa.

Fra Nikola je svećenik i član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, rođen je 20. studenoga 1942. u Lišanima Ostrovičkim kraj Benkovca.

Župa Bezgrješnog začeća BDM posjeduje od nepokretne imovine samo župnu crkvu Svete Nediljice u Crnici, u kojoj župnik održava svake nedjelje župnu misu. Kako župa nema drugih prostora za pastoralni rad, župnik obavlja u crkvi i vjersku pouku za spremanje na sakramente, i drugi aktivnosti i župne susrete.

Duhovna statistika Župe u Crnici u 2015. godini

Župnik fra Nikola je u božićne i novogodišnje dane od 26. prosinca 2015 do 8. siječnja 2016. posjetio i u molitvi blagoslovio 358 obitelji. Ovaj broj obitelji, koji želi blagoslov, uglavnom se kreće u župi već nekoliko godina. Koliko se samačkih kuća godišnje zatvori, zbog smrti, toliko po prilici doseli novih mlađih obitelji. Primjećuje se sve manje djece u obiteljima. Samo smo u dvije obitelji susreli trudnice koje iščekuju prinovu. Novorođenčad se najviše krste sa područja župe, u Katedrali i Gospi van Grada. Ovdje, u svojoj župi, tek u posljednje vrijeme manji dio se krsti u župnoj crkvi Svete Nediljica u Crnici. Pripravu na sakramente prve ispovijedi, pričesti i krizme jedan dio djece ide u Katedralu, jedan dio u Gospu van Grada, jedan dio u župu Njivice, a jedan se dio priključi u ovoj Župi, jer je Osmogodišnja škola Jurja Dalmatinca nedaleko župne crkve.

U Matice krštenih 2015. upisali smo 3 nova krštenika. U Maticu umrlih upisali smo 16 umrlih. A u Maticu vjenčanih upisali smo 2 vjenčana para. U Knjigu prvopričesnika upisali smo 14 prvopričesnika, a u Knjigu krizmanih upisali smo 20 krizmanika.

U ovoj vjeronaučnoj godini priprema se 8 pripravnika za Prvu ispovijed i pričest, a dvadesetak je pripravnika za krizmu. Svetu krizmu slavit ćemo u subotu, 23 travnja 2016. u 10 sati. A slavlje Prve svete pričesti u slavit ćemo u nedjelju 8. svibnja u 10 sati 2016. godine.

Pastoralni rad i planovi

Duhovno i molitveno djelovanje opisano je u programu za proslavu 50. obljetnice Župe i predstavljeno u rasporedu službe Božje i drugih susreta u crkvi Svete Nediljice u Crnici koje objavljujemo i na web stranici i u župnom glasilu ”Sveta Nediljica” te svake nedjelje u župnim obavijestima na župnoj misi.

Kako smo u 50. obljetnici osnutka Župe, planiramo u ovoj godini obnoviti unutrašnjost crkve. U 2014., kako smo Vas izvijestili, završili smo s restauracijom stare zavjetne oltarne Gospine slike i ponovno je postavili na oltar, u petak 5. prosinca 2014. godine. Stara zavjetna slika je iz 17 stoljeća od nepoznatog autora, a restauraciju slike je obavio Hrvatski restauratorski zavodu u Splitu. Djelatnici zavoda su povratili obnovljenu sliku i postavili je na spomenuti dan na retabl glavnog oltara u crkvi svete Nediljice u Crnici, kako smo opisali u župnom listu, Sveta Nediljica, br. 18., 2015.

Pred osam godina obnovili smo krov na crkvi i vanjsku fasadu, a sada je na redu uređenja unutrašnjosti crkve.

Nastojat ćemo ove godine, s Božjom pomoći, na tom projektu intenzivno raditi. Prikupljamo sredstva i tražimo dobročinitelje. Molit ćemo pomoć, savijete i podršku i od Šibenske biskupije. Ovo je jedna od šest župa, koje su istog dana osnovanih davne 1966. (Crnica, Njivice, Meterize, Bilice, Dubrava i Baldekin). Sve pripadaju Šibenskom dekanatu. Sve su župe više, s raznih strana, ekonomski pomagane od ove Župe. Ova Župa, od početka nije mnogo napredovala u ekonomskom dobru. Ima svoju malu crkvicu Svete Nediljice koja je postala i župna crkva, a koja godinama vapi za obnovom. Obnova joj je danas potrebnija nego ikada jer je unutrašnjost crkve u neprikladnom stanju za obavljanje obreda i, to je jedini razlog zašto se u posljednje vrijeme zalažemo : da crkvu temeljito obnovimo. Molili smo i Biskupiju za savjet i za pomoć i to ćemo činiti i u buduće dok je dolično ne obnovimo. U ovoj godini ulazimo u 50. obljetnicu Župe i dok pripremamo duhovni program, nastavi ćemo i s materijalnom obnovom, kako smo opisali u župnom listu Sveta Nediljica, br. 19., 2015.

Ususret 50. obljetnici osnutka Župe  

Župa Bezgrješnoga začeća u Crnici osnovana 4. studenoga 1966. godine. Dakle, 2016. navršilo se točno pedeset godina, kako je osnovana Župa u Crnici. Župa je od tada počela živjeti kao samostalna župna zajednica, na svom vlastitom župnom teritoriju i sa svojim vlastitim župnikom i župnom crkvom Svete Nediljice u Crnici.

Zbog te značajne župne obljetnice imat ćemo posebni duhovni program, kroz čitavu godinu, koji će nas voditi susret glavnoj proslavi 50. obljetnice. Kroz godinu dana obilježavat ćemo, prema programu koji smo najavili, ovu značajnu župnu obljetnicu. A glavna proslava će biti na svetkovinu Bezgrješnoga Začeća, u četvrtak 8. prosinca 2016. godine. Do tada ćemo nastojati urediti unutrašnjost crkve Svete Nediljice.

 

Program 50. obljetnice Župe

Program je zamišljen na tri razine:

I . Duhovna događanja u godini župnog jubileja

II. Materijalni radovi u crkvi u godini župnog jubileja

III. Tiskovna izdanja u godini župnog jubileja

 

Godišnji duhovni program

Od 4. studenoga 2015. do 8. prosinca 2016. godine

Ova jubilarna godina Župe je prigoda da se duhovno obnovimo kao župna zajednica i da svoje župno zajedništvo ojačamo. To je naš cilj i u tu svrhu smo pripremili duhovni godišnji plan u župi koji će nam, nadamo se, svima biti na duhovnu korist.

 

Duhovna događanja u 365 dana

Otvorili smo obljetnicu na dan osnivanje. Sjećajući se tog dana (4. studenoga 1966.), u srijedu 4. studenoga 2015. u 18. sati obilježili smo početak obljetnice, tako da su tri puta zazvonila zvona na crkvi Svete Nediljice u Crnici i najavila svim župljanima da je započela godišnja proslava 50. obljetnica Župe koji će trajati čitavu godinu.

Svakog prvog četvrtka u mjesecu u godini obljetnice, kao župna zajednica, slavit ćemo misu zahvalnicu za dar Župe, te ćemo moliti posvetnu molitvu Svetoj Nediljici nakon zahvalne mise.

Svake prve nedjelje u mjesecu u godini obljetnice molit ćemo dvije župne molbenice: Za vrijeme slavlja nedjeljne župne mise u 9 sati, i na prvu nedjelju u mjesecu, molit ćemo, kao i dosada, Molbenicu za svećenička i redovnička zvanja, te svake nedjelje molit ćemo Župnu molbenicu našoj Zaštitnici.

Predstavljanje krizmanika i prvopričesnika

U nedjelju, 29. studenoga 2015., za vrijeme župne mise u 9. sati predstaviti smo okupljenoj župnoj zajednici naše jubilarne kandidate za krizmu, a župnik se, nakon mise, susreo i s roditeljima krizmanika. Predstavljanje kandidata za prvu ispovijed i pričest obavili smo u nedjelju, 6. prosinca 2015., za vrijeme župne mise u 9 sati, a nakon toga smo održali i susret župnika s roditeljima prvopričesnika.

Župnikov proglas župne obljetnice

Župnik je prigodom božićnog blagoslova obitelji upoznao vjernike o programu 50. obljetnice Župe. Molili smo u svakoj obitelji Gospu Bezgrješnoga Začeća za blagoslov obitelji.

Mise zadušnice slavimo nakon svakog sprovoda po dogovoru s rodbinom pokojnika, ako je sprovod pokojnika u groblju Svete Nediljice u Crnici.

Molitvu krunice svaku večer u 17,30 sati u svibnju, i u listopadu mjesecu.

Krunica za pokojne za naše pokojne koji su umrli u 50. obljetnici Župe molit ćemo na blagdan Svih Svetih i na dušni dan prije župne mise.

Krunica u trodnevnici i devetnici Gospe Bezgrješnoga Začeća

U devetnici svetkovine Bezgrješnoga Začeća molimo Gospinu krunicu, svaku večer u 16,30 sati prije večernje mise.

Posebna župna slavlja 2015./2016. godine

Srijeda, 4. studenoga 2015., otvorili smo svečano 50. obljetnicu misom zahvalnicom za dar Župe u 18 sati.

Utorak, 8. prosinca 2015., slavili smo Zaštitnice Župe Gospu Bezgrješnoga Začeća u 9 i 17 sati.

Subota, 12. ožujka 2016., slavlje Prve svete ispovijedi u 10 sati.

Subota, 23. travnja 2016., slavlje krizme u 10 sati.

Nedjelja, 8. svibnja 2016., slavlje Prve svete pričesti u 10 sati.

Nedjelja, 29. svibnja 2016., slavlje završetka školske i vjeronaučne godine u 9 sati.

Četvrtak, 8. prosinca 2016., završetak proslave 50. obljetnice Župe na svetkovinu Gospe Bezgrješnoga Začeća u 17 sati.

 

Duhovna događanja u 50 dana

Molitva župne molbenice Gospi Bezgrješnoga Začeća svaki dan od 16. rujna do 4. studenoga 2016. godine. Molimo molbenicu zajednički u crkvi i u obiteljima.

 

Duhovna događanja u 9 dana

Pred zaštitnicu Župe Gospu Bezgrješnoga Začeća molimo Gospinu krunicu, molitve Gospi, župnu molbenicu, slavimo misu.

Tri večeri gost župno osoblje Majke Župe Gospe van Grada

Utorak, 29. studenoga 2016. Prvi dan: Majka Župa i Kći Župa: Župa Gospa van Grada i Župa Bezgrješnoga Začeća

Srijeda, 30. studenoga 2016. Drugi dan: Majka Župa i Kći Župa: Župa Gospa van Grada i Župa Bezgrješnoga Začeća

Četvrtak, 1. prosinca 2016. Treći dan: Majka Župa i Kći Župa: Župa Gospa van Grada i Župa Bezgrješnoga Začeća

Šest večeri gosti župnici župa slavljenica

Petak, 2. prosinca 2016. Četvrti dan: Župa slavljenica i Župa domaćin: Župa Uznesenja Marijina i Župa Bezgrješnoga Začeća

Subota, 3. prosinca 2016. Peti dan: Župa slavljenica i Župa domaćin: Župa Presvetoga Srca Isusova i Župa Bezgrješnoga Začeća

Nedjelja, 4. prosinca 2016. Šesti dan: Župa domaćin: Župa Bezgrješnoga Začeća

Ponedjeljak, 5. prosinca 2016. Sedmi dan: Župa slavljenica i Župa domaćin: Župa Gospe od Zdravlja i Župa Bezgrješnoga Začeća

Utorak, 6. prosinca 2016. Osmi dan: Župa slavljenica i Župa domaćin: Župa Sv. Jeronima i Župa Bezgrješnoga Začeća

Srijeda, 7. prosinca 2016. Deveti dan: Župa slavljenica i Župa domaćin: Župa Pohođenja Marijina i Župa Bezgrješnoga Začeća

 

Svetkovina Bezgrješnoga Začeća Blažene Djevice Marije

Završno slavlje 50. obljetnice Župe Bezgrješnoga Začeća u Crnici

Četvrtak, 8. prosinca 2016. Misa zahvalnica u 17 sati, predvodi i propovijeda otac Biskup, u suslavlju župnika slavljenika

 

Obljetnice u Župi Bezgrješnoga Začeća Blažene Djevice Marije u Crnici

  1. 50. obljetnica osnutka župe sa još 5 župa u dekanatu.
  2. obljetnica gradnje crkve Svete Nediljice u Crnici.
  3. obljetnica stare oltarne slike Gospe Bezgrješnoga Začeća

 

Obavijesna sredstva u Župi

Nedjeljne župne obavijesti

Župno glasilo: Sveta Nediljica

Mrežna stranica: www.zupa-crnica.net

Nedjeljne župne obavijesti

Župne obavijesti su službene obavijesti. Redovito se objavljuju svake nedjelja na kraju župne mise i na web stranicama.

Župni list

SVETA NEDILJICA» je obavijesno glasilo župe. U njemu objavljujemo sve obavijesti koje su vezane za Župu kao i prigodne duhovne misli za naše čitatelje.

Prvi broj župnoga lista «Sveta Nediljica» tiskali smo za Božić 2006. godine. Nakana nam je bila, kao što smo najavili: “Da bi župljani i župnik u Crnici, bili što više povezani u svijetu suvremenih elektronskih i tiskovnih komunikacija, pokrenut je župni list, u 40. obljetnici župe, pod imenom Sveta Nediljica. Naša župna crkva na gradskom području Crnica pod imenom Sveta Nediljica prepoznatljiv je kršćanski simbol u šibenskom kraju. Poželjeli smo da i naš župni list pod istim imenom bude prepoznatljivi kršćanski smjerokaz vjernmicima koji se okupljaju u istoimenoj crkvi.” (Sveta Nedijica, br. 1. 2006)

Župni list Sveta Nediljica izlazi dva puta godišnje, za Božić i Uskrs u četristoto primjeraka. List je formata B5, na laganom eko-papiru u dvije boje, a u zadnje vrijeme na bezdrvnom papiru u četiri boje. List je informativan i formativan. List je informativan jer najavljuje vjerske događaje u Župi s dokumentarnim fotografijama, a formativan po župnikovu uvodniku, molitvama i poukama. Nakladnik je Župa, a odgovorni urednik župnik fra Nikola Ćurčija.

Web stranica Župe: www.zupa-crnica.net

Web stranica pokrenuta je 25. svibnja 2007. godine. U studenom 2009. je obnovljena, a 2015. nanovo dizajnirana.

Osim Župnih nedjeljnih obavijesti, župnog lista i web stranice, koristimo i e-mail, Skype, Viber, WhatApp, Qr code i naravno fiksni i mobilni telefon.

 

Župnikov stan

Zahvaljujući susretljivosti franjevačkoga mjesnog bratstva, kroz 50 godina župnik je mijenjao mjesto boravka. Tako je, kao župni stan, najčešće služio franjevački samostan sv. Lovre na Gorici i župna kuća Gospe van Grada u Varošu.

Od 1. veljače 2008. župnik se nastanio u novi Franjevački samostan sv. Ante Padovanskoga na Šubićevcu. Iz ovog samostana, župnik fra Nikola redovno poslužuje Župu u Crnici, kao i još trojica župnika iz okolnih župa: Bilice, Meterize i Dubrava.

 

Služba Božja i drugi susreti u župnoj crkvi

Misna slavlja u crkvi Svete Nediljice u Crnici: nedjeljom i svetkovinom, župna misa za narod, u 9 sati, a radnim danom i blagdanom, prema nakanama vjernika. Župnu misu slavimo ovim slijedom:

Od Bezgrješnog začeća 9. prosinca do 31. siječanja, u 16 sati

od 1.veljače do 31. ožujaka, u 17 sati

od 1. travnja do 30. lipanja, u 18 sati

od 1. srpanja do 31. kolovoza, u 19 sati

od 1. rujana do 31. listopada, u 18,00 sati.

od 1. studenoga do 8. prosinca, u 17 sati.

 

Pobožnosti u župnoj crkvi:

U korizmene petke: Pobožnost križnog puta, u 17 sati

U mjesecu svibnju: Svibanjska pobožnost, u 17,30 sati

U mjesecu listopadu: Listopadska pobožnost, u 17,30 sati

Devetnica Bezgrješnog Začeća: Gospina krunica i večernja misa           u 16,30 sati

 

Vjeronauk i druge susreti u župnoj crkvi

Vjerska pouka

Subotom u 9,45 sati, pripravnici za svetu krizmu

Subotom u 10,30 sati, pripravnici za prvu ispovijed i pričest

Nedjeljom za VII. razred i ostale polaznike, nakon župne mise, u 10 sati

 

Drugi susreti

Probe pjevanja u župnoj crkvi

Subotom, za odrasle vjernike u 17,30 sati

Subotom, za prvopričesnike u 11 sati

Roditeljski sastanci u župnoj crkvi

Po potrebi nedjeljom, nakon župne mise

Sjednice s pastoralnim i ekonomskim vijećem u župnoj crkvi

Po potrebi i mogućnostima, nakon župne mise

Prigoda za svetu ispovijed u župnoj crkvi

Prije svake mise. Posebno obavljamo prigodne ispovijedi sa zajedničkom posebnom pripravom: Pred Uskrs, pred Božić, prije početka školske godine, na završetku školske godine i pred župna slavlja krizme i prve pričesti.

 

POZIV I MOLBA SVIMA

Molimo sve one odrasle vjernike koji nisu primili sve sakramente, a ženili bi ih primiti neka se prijave svom župniku, kako bi se to ostvarili u ovoj jubilarnoj godini župe, a i u godini milosrđa Gospodnjega koju je papa Franjo proglasio na našu zaštitnicu Gospu Bezgrješnu 8.12.2015. i Godina milosrđa traje do blagdana Krista Kralja 20.11. 2016.godine. Iskoristimo jedibnstvenu prigodu i učinimo nešto za svoje duhovno dobro.

Priprava za odrasle već duže vremena postoji na planu grada Šibenika i bližnje okolice, najprije je bilo u župi Gospe van Grada u Varošu, a sada je u župi Srca Isusova na Baldekinu.

Svatko tko želi primiti sv. sakramente koje do sada niste primili, može se prijaviti kod svog župnika, a župnik će dalje uputiti na Župu i adresu gdje se održava vjerska priprava odraslih na sv. sakramente. Ako ste u nemogućnosti odlaska, gdje se organizira zajednička priprava odraslih na sakramente, onda to možete učiniti i u svojoj župi kod svoga župnika. Samo se prijavite i nemojte se ustručavati i sramiti.

To je jedinstvena prigoda koja vam se pruža za vaše duhovno dobro u jubileju Župe i u Godini milosrđa Gospodnjega.

S poštovanjem župnik fra Nikola Ćurčija