SHARE

Izvanredni jubilej milosrđa u Šibenskoj biskupiji započeo je otvaranjem Vrata milosrđa i svečanim euharistijskim slavljem, u nedjelju 13. prosinca u katedrali svetog Jakova u Šibeniku. Uvodni obredi bili su u samostanu svetog Frane kod franjevaca konventualaca. Obrede je predvodio šibenski biskup Ante Ivas, a sudjelovalo je velik broj vjernika, svećenika, redovnika i redovnica.
Nakon uvodne riječi biskupa Ivasa koji je istaknuo povezanost Šibenske biskupije sa cijelom Crkvom, navješteno je evanđelje, te je pročitan uvodni dio bule “Lice Milosrđa” kojom je papa Franjo najavio Izvanredni jubilej milosrđa. Potom je uslijedila svečana procesija prema katedrali svetog Jakova gdje je biskup otvorio jubilarna vrata. U procesiji evanđelistar je nosio đakon franjevačke Provincije presvetog otkupitelja fra Ante Bešlić. Po otvaranju vrata predao ga je biskupu koji ga je svečano unio u katedralu svetog Jakova.

U homilji biskup Ivas u više navrata citirao je papu Franju. Ukazao je na papine riječi izrečene o svetoj Godini. “Slaviti Jubilej milosrđa, isto je što i iznova staviti u središte našega osobnog života, života naših zajednica, naših obitelji ono što je za kršćansku vjeru specifično, to jest, staviti u središte Isusa Krista, lice milosrdnoga Boga”.

Istaknuo je i sljedeće riječi pape Franje: ” Božja radost je opraštati. Bog je biće milosrđa. Zbog toga u ovoj godini moramo otvoriti srca, da nas ta Božja ljubav, da nas ta Božja radost sve ispuni tim milosrđem.”, citirao je biskup papu te je pozvao vjernike na pristupanje sakramentu Ispovijedi. Zato i slika milosrdnoga Isusa nad ispovjedaonicom u našoj Katedrali. Upozorio je i na zaborav milosrđa u čijem je korijenu vijek je sebičnost, sebeljublje.

Biskup Ivas kazao je kao u Svetu Godinu treba uči vjernički odvažno, s Božjom pomoću i u Božjoj radosti. “Crkva nam na putu prema Božiću, nakon Marije i Josipa koji su Bogu širom otvorili vrata svoga života, stavlja lik Ivana Krstitelja. On je za sebe rekao: „Ja sam glas onoga koji dolazi“ Glas koji poziva one koji su iščekivali Božji dolazak na zemlju: „Pripravite put Gospodinu, dobrim djelima, duhovnih i tjelesnim djelima milosrđa… On će vas krstiti Duhom Svetim: To je Duh koji jedini istinski obnavlja (nagrđeno) lice naše zemlje”.

“Sveti Otac vjeruje i poziva cijelu Crkvu da ovoga Božića, da ove Svete Godine svi uđemo kroz Sveta vrata, jer su nam ova vrata naše Katedrale ove godine na poseban način slika onih svetih vrata Kristova otvorenoga i milosrdnoga srca, da mu budemo suradnici u spasenju ovoga našega svijeta. Jer, ovom našem svijetu je doista potrebno pravo spasenje, jer kao da sve više ide na samim rubovima smrti”, zaključio je biskup.

SHARE
Previous articleŽUPNE OBAVIJESTI
Next articleBOŽIĆ 2015.