SHARE

 

SVETA NEDILJICA CRNICA

 

NOVA ŠKOLSKA GODINA 2017/2018.

Školska natava je počela, 3. rujna, za sve osmoškolce i srednjoškolce. Svima sretan početak, posebno prvašićima koji čine prve korake do škole. Pomozimo im svi da im početak bude lijep, zanimljiv i zabavav.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Panorama Crnice sa školom i crkvom sv. Nediljice

 

Nemojte zaboraviti na učenje i rast u svojoj vjeri. Prijavite se, kroz mjesec rujan, za vjersku pouku, vjeronauk u našu crkvu sv. Nediljice u Crnici nakon nedjeljne mise u 9,30 sati.

 ŽUPA CRNICA          VJERONAUČNA GODINA 2017/2018.

Ulice koje pripadaju župi su: Istarska parni br., Primištenska, Put Vuka Mandušića, Tijatska, Sedmi kontinent, Ivanjski put, Put Tanaje, Kaprijski put, Stara cesta, Kralja Zvonimira od br.25.do 79. i od 112.do154., Stipe Ninića do br. 46., Zagrađe od 2.do 6.br., Ive Zaninovića, Paške Trlaje, Bilička, Banjevačka, Razorska, Bregovita, Tišnjanjska, Mosećka, Kornatska parni br., Drvarska neparni br., Biogradska, Drniških žrtava

Obavijesti koje slijede odnose se na vjernike iz ulica naše župe Bezgrješnog začeća BDM u Šibeniku-Crnica

Početak vjeronauka u crkvi

Subota, 7. listopada, 2017. Upsi koji se još nisu upisali za vjeronauk bit će u crkvi svete Nediljice u Crnici u 10 sati.

Ispovijed školske djece

Subotu 14., listopada bit će prigoda za svetu ispovijed za sve osmoškolce i srednjoškolce u crkvi sv. Nediljice u 10,00 sati.

Svečano obilježavanje početka vjeronauka u crkvi

Nedjelja 15., listopada bit će svečano obilježavanje početka školske nastave i vjeronauka u 2017/18.g., preko župne mise u 9,30 sati u crkvi sv. Nediljice u Crnici.

Župna misa svake nedjelje i svetkovine u 9,30 sati.

Nedjeljna župna misa u 9,30 sati je obvezatna za svu djecu, mlade i sve vjernike, koji nisu opravdano zapriječeni.

 Vjerska pouka kroz šk. godinu 2017/18.

Subotom pripravnici za svetu krizmu A i B grupa u 9,45 sati

Subotom pripravnici za Prvu ispovijed i pričest    u 10,30 sati

(Vjeronauk će se održavati u crkvenoj dvorani sv. Križa u Docu. To je nedaleko od crkve sv. Nediljice, preko parkirališta i kroz vrata gradskog zida i, već smo pred crkveom sv. Križa)

Školska nastava

Počela je 4. rujna, 2017. g., a završava 15. lipnja 2018.g. i ustrojava se u dva polugodišta.

Prvo polugodište traje od 4. rujna 2017. g. do 22. prosinca 2017. g.

Drugo polugodište traje od 15. siječnja 2018. g, do 15. lipnja 2018. g.

Učenici završnih razreda srednje škole završavaju nastavu 22. svibnja 2018. g.

Zimski odmor učenika počinje 27. prosinca 2017. g., a završava 12. siječnja 2018. g.

Proljetni odmor učenika počinje 29. ožujka 2016. g. a završava 6. travnja 2018. g.

Ljetni odmor učenika počinje 18. lipnja 2018. godine.

Državni prznici , neradni dani

 1. 01. Nova godina, 06. 01. Sveta tri kralja, 16. 04. Uskrs,17. 04. Uskršnji p, 01. 05. Praznik rada, 15. 06. Tijelovo, 22. 06. Dan antifašističke borbe, 25. 06. Dan državnosti, 05. 08. Dan domovinske zahvalnosti, 15. 08. Velika Gospa, 08. 10. Dan neovisnosti, 01. 11. Dan svih svetih, 25. 12. Božić, 26. 12. Sveti Stjepan. = 14 neradnih dana.

 Kandidati za Prvu ispovijed i pričest, te kandidati sv. krizmu

Kandidata za Prvu sv. ispovijed i pričest, su III r. i stariji koji se nisu pričestili, a kandidati za sv. Krizmu su VII i VIII r. i stariji koji se nisu krizmani. Jedni se trebaju upisati, a drugi samo prijaviti jer su već upisani.

Prijaviti se trebaju VII r. i VIII r. osmogodišnje škole, a III r. se treba upisati za vjeronauk u crkvi za pripravu na sv. ispovijed i pričest.

Početak vjeronauka u crkvi

Subota 7.10.: Pripravnici za sv. krizmu u 9,45 sati,  

Kandidati su VIIIr. Grupa A

Franko Šušić, Andrija Baljkas, Doroteja Sinožić, Bruno Skelin, Zdeslav Marčić, Tina Katalinić, Anđela Tepić, Lucija Ondrik

Kandidati su VIIr. Grupa B

Luka Matura, Marina Kalik, Lovre Šupe, Oršula Džaja, Ema Pašajlić, Lovre Marinov, Kata Aras, Marko-Domagoj Mikulandra, Katija Ninić, Vinko Pandža, Andrej Slavica, Ivan Goreta.

 Vjeronauk u crkvi u tri vremenska razdoblja

Prvo razdoblje od 7. listopada 2017. g. do 16. prosinca 2017. g.

Drugo razdoblje od 20. siječnja 2018. g. do 24. ožujka 2018. g.

Treće razdoblje od 14. travnja 2018. g. do 9. lipnja 2018. godine.

 

Pjevanje za odrasle, subotom u 18,30 sati

Subotom čitači, koji čitaju na nedjeljnoj sv. misi, nakon pjevanja.

 

 PRIPRAVA ZA SAKRAMENAT ŽENIDBE 2017/18. g.

Prije početka pripreme, parovi su se dužni dogovoriti o vjenčanju sa svojim župnikom.  Na sam “tečaj” nije se potrebno prije najavljivati. Po završetku “tečaja” parovi će dobiti potvrdu koju donose svome svećeniku, kod kojeg se žele vjenčati. Raspored održavanja tečaja tijekom 2015. godine:

Zimsko vrijeme: 19 sati

Ljetno vrijeme: 19.30 sati

Obvezatan je tečaj za sve parove koji se žele crkveno vjenčati

Listopad 12. – 16. na Baldekinu u 19 sati 2017.

Mjesto održavanja priprave za vjenčanje je u župi Srca Isusova na Baldekinu

Župa Srca Isusova, Ivana Gundulića 7, Šibenik, Baldekin

voditelj tečaja: don Tomislav Puljić

Papiri potrebni za vjenčanje:

 1. Krsni i slobodni list (vadi se u župi krštenja)
 2. Potvrdu o pohađanju tečaja (dobija se po završetku tečaja)
 3. Popunjene formulare iz matičnog ureda Šibenik.

 

KATEKUMENAT

Katekumenat se naziva priprava za odraslih osoba na sv. sakramente: krštenja, krizme i pričesti.

Priprava je počela

Četvrtak, 14. 9. 2017 u 20 sati ( i tako svakog četvrtka u isto vrijeme )

Župa Stca Isusova Baldekin Ivana Gundulića 7. Tel. 022/339-266

 

 

Listopadska pobožnost

Svaku večer kroz mjesec listopad Gospina krunca u 17,30 sati

 

Nedjeljna slavlja u crkvi kroz povijest

Otkako su Hrvati primili kršćanstvo (6-9 st.) u našem katoličkom narodu nedjelja, kao Dan Gospodnji, prihvaćena je s osobitim poštovanjem i s velikim duhovnim značenjem. Bio je to od početka dan svetački, a kasnije i neradni dan što mu kod nas Slavena i ime kaže: Nedjelja= ne djelati=ne raditi. Za razliku kod drugih naroda: na pr. Domenica, Sonnttag, Sandy itd.

U vrijeme cara Konstantina kada je dao slobodu kršćanima (313.g.) i od tada se kršćanstvo počelo naglo širiti. Tadašnje čitavo društvo se uređivalo na kršćanskim moralnim principima. Crkve su se masovno gradile. Konstantin je proglasijo nedjelju dan svetački i dan odmora za sve narode. Tako su kršćani nedjelju darovali čitavom svijetu.

Povijesna vrela svedoče da je nedjelja sa svojim kršćanskim sadržajem za nas Hrvate katolike postala duhovno i kulturno središte.

Hrvati su se u nedjelje sastajali i slavili i nedjelja im je bila središnji i najglavniji dan u tjednu. Posebno su se sastajali u crkvi na nedjeljno slavlje svete mise. Crkva im je postala glavno duhovno središte susreta i jedino duhovno sidrište u koje su urastali i iz njega su duhovno bogatiji izrastali. Iz tjedna u tjedan, iz godine u godinu, iz stoljeća u stoljeće, nedjelja je tako mirno i nečujno tkala duhovno biće hrvatskog vjernika katolika na našim prostorima.

Važnost slavlja svete mise i sakramenata u župi

Slaviti svetu misu i sakramente u župi, znači iznova doživjeti Kristov spasenjski silask čovjeku, a i čovjekovo uzdignuće Bogu.

U sv. misi Krist dolazi k nama. A oni koji slave svetu misu oni su dionici božanskog života, i po sv. misi i sakramentima uzdižu se k Bogu.

Tako dok se Bog, u slavlju svete mise, snizuje do čovjeka, čovjek se po istom slavlju svete mise uzdiže do Boga.

Kršćansko slavlje mise zapravo je privelegirano vrijeme i mjesto gdje se Božansko s ljudskim, a ljudsko s Božanskim spaja.

A to se može događati samo u Kristovoj zajednici Crkvi. Crkva tako u svome bogoslužju nudi trajno iskustvo predokusa budućeg nebeskog života. Tomu nas uči liturgija i Zapadne i Istočne Crkve.

Liturgija sakramenata i slavlje svete mise u Crkvi ne smiju biti bijeg od svijeta, nego milosno vrijeme (kairos) gledanja i uživanja Božje slave koja prožima čitavu prirodu i svakog pojedinog čovjeka.

Euharistija, sv. misa, u crkvenim dokumentima

Crkva na Drugom vat. koncilu uči: ”Liturgijski čini nisu privatni čini; oni su slavlja Crkve koja je ”sakramenat jedinstva”, to jest sveti puk okupljen i uređen pod vodstvom biskupa preko svećnika.

Sv. misa, euharistija, je tako najeminentniji liturgijski čin koji je javan čin Crkve i slavljen u Crkvi. Drugi vat. koncil kaže: ” Crkva usmjeruje svoju skrb prema, slavlju sv. mise-euharistije, tako da uči vjeknike da ne prisustvuju tom otajstvu (euharistijskog slavlja) poput tuđinaca ili njemih gledatelja, nego da time što to po obredima i molitvama dobro shvaćaju, svjesno, pobožno i djelatno sudjeluju u svetom činu”. (SC, 48)

Sveta misa ili presveta euharistija se naziva najuzvišenijim sakramentom, u kojem je ”sadržan sam Krist Gospodin i on se prinosi i prima u euharistiji, a po euharistiji Crkva trajno živi i rast. U tom je uzvišenost i vrijednost slavlja sv. mise.

U euharistiji se označuje i ostvaruje jedinstvo vjernika Božjeg naroda i dovršava izgradnja mističmbog Tijela Kristova Crkve. Ostali su naime sakramenti i sva crkvena djela apostolata s presvetom euharistijom povezana i k njoj usmjerena ( kan.897).

 Svećenik u euharistiji

Po naučavanju Crkve ”svećenik je služitelj euharistije” (usp. kann. 900-911) i time predsjedatelj euharistijskog slavlja. To mu je bitna oznaka svećeničkog služenja i poslanja.

Zašto nedjeljom salviti svetu misu? Sudjelujući u zajedničkoj nedjeljnoj misi posvjedočujemo pripadnost Kristu i njegovoj Crkvi. Slaveći nedjeljom Euharistiju svjedočimo svoje kršćansko zajedništvo u vjeri, nadi i ljubavi s ostalim vjernicima. U salvlju svete mise, u isto vriejme, svjedočimo Božju svetost i svoju kršćansku nadu u vječno spasenje. Na nedjeljnoj sv. misi uz pomoć i nadahnuće Duha Svetoga, učvršćujemo jedni druge, u svojoj vjeri i ljubavi.Slaveći svetu misu u nedjelju mi kršćani izvršavamo treću Božju zapovijed i prvu Crkvenu zapovijed koje glase: Treća Božja zapovijed glasi: Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji!

Prva Crkvena zapovijed glasi: Svetkuj zapovjedne blagdane i slušaj pobožno svetu misu u nedjelju i zapovijedne blagdane!

 Ninski hrvatski zavijet

Naš hrvatski i katolički zavijet iz Nina 1976. godine glasi: Hrvatska ketolička obitelj dnevno moli i nedjeljom i blagdanom slavi svetu misu.

Ostanimo vjerni tom svetom zavijetu !

ŽUPNI OBIČAJNIK ZA MJESEC

 RUJAN

Svete mise i prateći običaji u nedjelju, svetkovine, blagdane i radne dane:

 

NEDJELJA I SVETKOVINE:     Svetea misa u 9,30 sati. Zvoni se u oba zvona tri puta prije svete mise u 8,45, 9,00 i 9,15 sati. Kako su zvona digitalizirana ona se automatski namjeste nedjeljom pomoću ćipova i zvone točno uodređeno vrijem. Za svetkovine koje padaju u dane kroz tjedan mora se naknadno staviti ćipove da bi zvona zvonila i u svetkovine. Raspored misa je isti nedjeljom i svetkovinama.

BLAGDANI I RADNI DANI :  Svete mise su u crkvi prema narudžbi vjernika. Rediovito u popodnevnim satima. Određene mise radnim dana i blagdanima vjernici unaprijed naruče. Prije tih popodnevnih naručenih misa jedno zvono zazvoni petnaest minita prije mise.

U OBLJETNICI ŽUPE 1966-2016.

Kroz proteklu godinu 2016., župna zajednica je moli na posebne nakane svakog mjeseca u prve nedjelje i u prve četvrtke u mjesecu za žive i za mrtve iz župe. Posebno se moli za sve mrtve koji su u pedeset godina župe umrli u dotičnom mjesecu.

Kalendar u rujanu

f        1.9:

g       2.9:

a       3.9: Sv. Grgur Veliki, papa

b       4.9:

c       5.9:

d       6.9:

e       7.9: Bl. Marko Križevčanin, mučenik

f        8.9:   MALA GOSPA

g       9.9:

a       10.9:

b       11.9:

c       12.9:          IME MARIJINO

d       13.9:          Sv. Ivan Zlatousti, biskup

e       14.9:          UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA

f        15.9:          B.D. MARIJA ŽALOSNA

g       16.9:          Sv. Kornelije i Ciprijan

a       17.9:          Rane Sv. Franje

b       18.9:

c       19.9:          Sv. Januarije, biskup i mučenik

d       20.9:

e       21.9:          SV. MATEJ, AP. I EVANĐELIST

f        22.9:

g       23.9:

a       24.9:          Sv. Mirko

b       25.9:         

c       26.9:          Sv. Kuzma i Damjan, mučenici

d       27.9:          Sv. Vinko Paulski, svećenik

e       28.9:          Sv. Veceslav, muËenik

f        29.9:          MIH., GABRIEL I RAFAEL

g       30.9:          Sv. Jeronim, crkveni naučitelj

Nedjelja nakon Male Gospe: Gospa Velikoga hrvatskog Zavjeta

Predzadnja rujanska nedjelja: Sveta Marija – Gospa Biskupijska

Jesenske kvatre: srijeda, petak i subota, u tjednu nakon 14. rujna

 1. rujna: Dan hrvatskih voda
 2. rujna: Međunarodni dan pismenosti (UNESCO)
 3. rujna: Dan markice HP
 4. rujna: Dan Hrvatskoga olimpijskog odbora
 5. rujna: Međunarodni dan očuvanja ozonskoga omotača
 6. rujna: Dan Hrvatske ratne mornarice
 7. rujna: Međunarodni dan čišćenja obale i mora
 8. rujna: Međunarodni dan mira

                  Dan hrvatske carine

 1. rujna: Početak jeseni, jesenska ravnodnevica – ekvinocij

                  Dan europske baštine

                  Međunarodni dan kulturne baštine

 1. rujna: Dan vozača
 2. rujna: Dan čistih planina
 3. rujna: Svjetski dan turizma
 4. rujna: Dan gluhih
 5. rujna: Blagdan Šibenske biskupije i Grada Šibenika

                  Dan hrvatske policije

 1. rujna: Svjetski dan srca

BOGOSLUŽNI OBIČAJNIK

ŽUPE BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA BDM ŠIBENIK – CRNICA

 

PRVA NEDJELJA U MJESECU RUJNU:

Preko mise molbenica za svećenička i redovnička zvanja. Nedjeljna milostinja te nedjelje se prikuplja se za svećeničke i redovničke kandidate.

JESENSKE KVATRE ( sredinom rujna). Naročito se moli za svećenička i redovnička zvanja, te za kršćansku izgradnju mladeži. Misni obrasci: Misa za svećenička zvanja (RM, str.710). Čitanja: Lekcionar prigodnih čitanja (str. 10-27). Molitva vjernika: Red euharistijskih procesija , kvatri str. 46. Slavlje kvari su u srijedu, u petak i u subotu u tjednu sredinom rujna.

Što su kvatre? Kvatre (lat. quator tempore= četiri vremena). To su osobiti dani u kojima se Crkva od davnine, prateći ciklus godišnjeg doba, posvećuje molitvama, djelima pokore i ljubavi, i to na velike nakane Crkve i svijeta. Pa tako imamo I. kvare PROLJETNE, II. kvatre LJETNE, III. kvatre JESENSKE i IV. kvatre ZIMSKE.

SVETA MISA:

NEDJELJOM I SVETKOVINOM,                u 9,30 sati

 

RADNIM DANOM I BLAGDANOM,        u 18,00 sati

UPIS DJECE ZA VJERONAUK U CRKVI

Kroz cijeli mjesec rujan upisuju se djeca na vjeronauk za spremanje na sakramente u šk. godini 2017/18.

SVETI MIHOVIH:

Zaštitnik grada Šibenika i šibeske biskupije. U 10 sati svećana procesija kroz grad: Kalalargu, Poljanu, Obalu. Na trgu Republike izpred katedrale svečana misa. Nakon mise zajednički ručak za sve svećenike u biskupskom sjemeništu ili katoličkom domu. U župi nema mise toga dana.